Spontane actie in Kharkiv

Spontane actie in Kharkiv

Tja. Een beetje megalomaan oogde het wel, Kharkiv, een stad in de Oekraïne vol met posters met mijn naam erop. En dan ook nog in het cyrillisch. Maar nee, ik heb geen dictatoriale ambities.
Ik mocht een lezing geven, samen met twee medewerkers van een Oekraïens sociologisch onderzoeksbureau. Een spontane actie, in drie weken in elkaar gezet.
En de mensen uit Kharkiv, die vinden wel wat van hun stad. Nieuwsgierig waren ze, open voor discussie, het gesprek, en informatie over en weer.
Het werd een stampvolle avond, met meer dan honderdtwintig man/vrouw aan publiek.
Dictatoriaal? Allesbehalve. Maar wel ernstig geïnspireerd door de bevlogen bevolking van Kharkiv.
En door Oleg Drozdov & partners van de organisatie!

 

Kanaalstraat

Kanaalstraat Utrecht

Soms, heel soms, dreig je even te vergeten hoe bijzonder je werk eigenlijk is.

De Kanaalstraat in Utrecht. Druk, divers, veel verkeer, soms overlast, ook gezelligheid, het dagelijks leven, rust en reuring.
De bewoners én de ondernemers willen dat er iets gebeurt met de Kanaalstraat. Ze zien kansen, het kan beter. Zeker nu het centrum van Utrecht en de infrastructuur compleet op de schop gaat. Een kans die ze willen pakken.
Ik ben gevraagd het proces te begeleiden. Verhalen en ideeën te horen, dialoog aan te jagen, en samen met alle betrokkenen een plan te maken.
De krant schreef erover, ik deelde het krantenbericht op Facebook, onder het motto: leuk als je vrienden af en toe iets mee krijgen van wat je nu weer aan het doen bent. En de reacties:

‘Zo, wat een klus. Nieuwsgierig naar wat je strategie is.’
‘Mooie opdracht.’
‘Een uitdaging. In de omgeving Kanaalstraat wonen genoeg mensen die dit steunen.’
‘Ik ben benieuwd naar je oplossingen’.

Reminder: vaker iets over mijn werk op Facebook zetten. Niet alleen houden ze me scherp, de reacties van mijn vrienden, ze herinneren me ook aan het bijzondere karakter van mijn werk. En daar heb je vrienden voor. Ook op Facebook.

Je kunt in heel Nederland (en daarbuiten) werken _

Je kunt in heel Nederland (en daarbuiten) werken _

_ maar je krijgt binnen een week twee nieuwe opdrachten van twee opdrachtgevers, exact op dezelfde plek.

Toevallig? Enorm. Eerst word je gebeld om als stedenbouwkundige aan te schuiven bij het traject Toekomstvisie Kanaalstraat in Utrecht. Een opdracht om mee te ontwerpen in een groot participatieproces in Lombok.

En dan een paar dagen later. Ik werd gekozen om als procesbegeleider voor woningbouwcorporatie Bo-Ex en de bewonersorganisatie Toekomstclub 507 de plannen voor 353 sociale huurwoningen te mogen (mee-)maken.

Geeft het mogelijk ergens belangenverstrengeling? Alle betrokken partijen geven aan dat ze vinden van niet. Dus daarmee is mijn hoofdverblijf voorlopig de buurt Lombok in Utrecht! Handig, praktisch, en natuurlijk: een prachtige buurt!

Meer dan een mooi plaatje

  Meer dan een mooi plaatje

Een nieuw kantoor komt vrij. Al jaren staat er een leeg karkas naast. Dat dus niet ook!

In het centrum van Eindhoven komt er een plek voor jongeren, die normaal gesproken niet snel aan een woning kunnen komen.

12N en Woonbedrijf bedachten het concept om in het kantoorgebouw kleine woningen te maken door overbodig geworden spaceboxen voor te gebruiken. En|en architecten waren enthousiast over de eerste schetsen, en maakten in nauw overleg het ontwerp ‘af’. Een gebouw voor tien jaar weer goed gebruikt!

Maar… het is natuurlijk meer dan een leuk plaatje. Voor een periode van tien jaar wordt dit gebouw ingezet voor jongeren. Een deel van deze jongeren heeft woonbegeleiding, omdat ze bijvoorbeeld een lichte handicap of stoornis hebben. Voor een ander deel is het de eerste zelfstandige woning na het verblijf in het asielzoekerscentrum. En een deel zal meer regulier toebedeeld worden aan jongeren onder 23 jaar die op dit moment ook niet of nauwelijks aan een woning kunnen komen.

Een mooie opgave, waar mooie en bijzondere dingen kunnen ontstaan. Met de jongeren die er gaan wonen. Met de buurt en de buren. Met de begeleiders van de jongeren en de beheerders van het pand. En misschien ook met de creatieve broedplaats TAC die er achter ligt, of de moskee aan de overkant.

Nu een mooi plaatje. Maar we weten allemaal: echte schoonheid zit van binnen. En daar gaan we het komend jaar de kansen voor creëren.